Sunday, October 16, 2011

Quince-glazed pork with thyme-roasted apples



I wanted to try this recipe since a long time and the visit from a gourmet friend was the perfect occasion for it. It turned out really well, this is going to become a favorite! I changed slightly the original recipe from Donna Hay magazine, which calls for quince paste instead of the jam I used. I also had to put the fillet slightly longer in the oven, as it was not cooked through yet. In short, a great 'wow' effect for a few ingredients and little time!

Pour les francophones, vous trouverez une traduction de la recette ci-dessous, dites-moi si vous trouvez que c'est une bonne idée!


Quince-glazed pork with thyme-roasted apples
Adapted from Donna Hay magazine, issue 50, April/May 2010
Serves 2

4 small apples
4 sprigs thyme
a 250 g pork fillet
quince jam
olive oil

[1] Preheat the oven at 200°C. Cut the apples in two horizontally in the upper third. Place the bottom parts in a baking tray, smear each apple with a teaspoon of quince jam, top with a sprig of thyme and place the top part back on. Drizzle olive oil over the apples and place in the oven for 10 minutes.
[2] Season the pork fillet on both sides with salt and pepper. Brush it with a mix of 1 big tablespoon quince jam and 1 tablespoon olive oil.
[3] Heat a frying pan over high heat and cook the pork for 1 minute on each side or until browned. Add the pork to the tray with the apples and roast for a further 15 minutes or until the pork is cooked through and slightly pink.

Filet mignon de porc glacé au coing et pommes au thym
Inspiré par une recette de Donna Hay magazine, numéro 50
Pour 2

4 petites pommes
4 branches de thym
un filet mignon de porc de 250 g
confiture de coing
huile d'olive

[1] Préchauffez le four à 200°C. Coupez les pommes en deux au tiers supérieur. Placez la partie inférieure dans un plat à gratin, répartissez une cuillère à café de confiture de coing sur chaque pomme, avec une branche de thym. Replacez le chapeau des pommes. Versez un filet d'huile d'olive sur les pommes et glissez au four pour environ 10 minutes.
[2] Pendant ce temps, salez et poivrez le filet de porc des deux côtés. Badigeonnez d'un mélange d'une cuillère à soupe  de confiture de coing et d'une cuillère à soupe d'huile d'olive.
[3] Chauffez une poêle à feu vif et saisissez le filet une minute de chaque côté. Ajoutez le filet au plat avec les pommes et rôtissez au four 15 minutes ou jusqu'à ce que la viande soit cuite, légèrement rosée.

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