Sunday, April 8, 2012

Easter pork fillet with herbs


My contribution to the Easter family meal - a nice success! It paired great with roast potatoes, steamed fennel and a glass of pinot noir valaisan.
[version française ci-dessous]

Easter pork fillet with herbs - serves 4
A 600g pork fillet
8 slices of bacon
1.5 dl white wine
oil for cooking
stuffing 
1 bunch of fresh herbs, chopped (I used chervil, chives and radish leaves)
1 large tablespoon of mustard with grains
2 cloves garlic, chopped
1 small onion, chopped
salt
--
[0] Preheat the oven at 180°C.
[1] Mix all the ingredients for the stuffing.
[2] With a sharp knife, carve a slit in the fillet without cutting through. Fill in with the stuffing. Close the fillet and wrap with bacon. If necessary, use toothpicks to hold the fillet together.
[3] Heat 1 tablespoon oil in a large frying pan. Roast the fillet evenly on all sides. Place in an oven-proof pan. Deglaze the frying pan with 1 dl wine and pour on the meat.
[4] Roast 20 minutes in the middle of the oven. 
When the meat is done, take out of the oven and let rest for 5 minutes before cutting it in 1 cm thick slices. Add the rest of wine to the pan, together with the pork slices.


Filet de porc pascal aux fines herbes - pour 4 personnes
600g de filet porc (ou filet mignon)
8 tranches de lard
1.5 dl de vin blanc
huile végétale pour la cuisson
Farce
1 bouquet de fines herbes hachées (j'ai utilisé du cerfeuil, de la ciboulette et des fanes de radis)
1 grosse cuillère à soupe de moutarde à l'ancienne
2 gousses d'ail, hachée
1 petit oignon haché
sel
--
[0] Préchauffer le four à 180°C.
[1] Mélanger tous les ingrédients de la farce.
[2] Fendre le filet dans la longueur sans traverser. Remplir de farce aux herbes. Refermer et entourer de lard. Si nécessaire, fixer avec des cure-dents.
[3] Faire chauffer 1 cuillère à soupe d'huile dans une grande poêle. Y faire revenir le filet de tous les côtés. Placer dans un plat à gratin. Déglacer les sucs de cuisson avec 1 dl de vin blanc et verser sur la viande.
[4] Rôtir 20 minutes au four. Retirer la viande du four, laisser reposer 5 minutes avant de couper le filet en tranches d'1 cm. Ajouter le reste de vin blanc aux sucs de cuisson dans le plat à gratin, y déposer les tranches de filet.

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